Skip to main content

Vaarroutes

Friesland kent met de Friese meren natuurlijk oneindig veel mooie routes. Als ervaringsdeskundigen hebben wij de allermooiste plekjes van Friesland verwerkt in twee overzichtelijke routes. Geen stress, je vaart niet in een treintje achter elkaar aan. Beide routes hebben een aantal variaties, dus geheel naar wens in te delen. Hieronder staan de twee routes beschreven, zo kan je alvast lezen wat je ongeveer te wachten staan. Je hoeft ze niet uit je hoofd te leren, In de sloepen zijn de twee routes op overzichtelijke vaarkaarten weergegeven!

Route 1

Je vaart de opvaart uit en gaat linksaf door de Meinesleatbrug, door de brug vaar je rechtsaf de Boarn op richting het dorp Akkrum. Akkrum is een echt watersportdorp met een gezellige dorpskern. Doordat Akkrum naast het dorpje Nes ligt, wordt het ook wel Akkrum-Nes genoemd. Verderop na de Weidlandsbrug vaar je linksaf onder de spoorbrug door en na ca 600 meter vaar je via het aquaduct over de A32 en kom je in het dorp Nes, een moderne nieuwbouwwijk.
Via de Sylroede kom je op ruim water, de Peanster IE en vervolgens de Wide IE. Het meer de Wide IE is 2,4 kilometer lang en gemiddeld 300 meter breed. Je houdt rechts dus stuurboordwal aan en vaart rechtsaf de Modderige Bol in. Het gehucht waar je doorvaart heet Goëngahuizen. Let hier op de mooie landelijke vergezichten, het agrarische karakter en de oude spinnenkopmolens.
Het gebied waar je doorvaart heet ‘it Lege Midden’ wat betekent dat dit gebied het laaggelegen deel van Friesland is.
Vervolgens vaar je via de Kromme IE en het Grytmansrak naar de Veenhoop, een dorp dat vroeger ontstaan is tijdens de hoogtijdagen van de turfwinning. Bij dit dorpje vaar je linksaf door de brug naar de Headamsleat die vervolgens overgaat in de Fokkesleat naar Earnewald. Het dorp ligt aan de rand van het natuur- en watersportgebied het Nationaal Park De Alde Feanen. Earnewald is wederom een verrassend en gezellig watersportdorp dus zeker ook een bezoekje waard!
Verlaat de Alde Feanen via de Folkertsleat en ga linksaf de Trijehustersleat in, dan nader je het Prinses Margriet kanaal waar je richting Grou vaart. Hier goed opletten! Beroepsvaart heeft voorrang en goed rechts (dus stuurboordwal) aanhouden.
Grou is ook erg populair bij watersportliefhebbers en ligt aan een groot meer, het Pikmar. In Grou kun je ook terecht voor veel leuke restaurants, cafés en terrasjes.
Via de Rjochte en de Kromme Grou nader je Jirnsum dus i.v.m. veiligheid niet over het Prinses Margrietkanaal varen. Bij de Alde Skou steek je het Prinses Margrietkanaal over en via de Kromme Knilles vaar je terug naar Akkrum en je gaat rechtsaf door de Meinesleatbrug naar waar je gestart bent vanochtend.

Route 2

Vanuit Akkrum vaar je via de Meinesleat naar de Terhernster- en Terkaplester Puollen. Dit zijn de eerste van de grote meren van Friesland. Vervolgens ga je onder de Hearresyl brug door de Saltpoel op, waar je aan je rechterhand, bij Paviljoen SALT, je bestelde borrelbox op kunt pikken. Vanaf de Saltpoel ga je het Sneekermeer op richting het Starteiland (daar is toiletgelegenheid).
Het Sneekermeer is bekend van het grootste zeilevenement op binnenwater van Europa, de Sneekweek. Deze vindt plaats rond het Starteiland.
Dan is het even zoeken naar de Joustervaart, welke je linksaf inslaat en vervolgens gelijk rechtsaf gaat De Dolte in. Deze prachtige omgeving is enkel bereikbaar per sloep. Hier komt je luxe elektrische sloep volledig tot zijn recht, zonder enige motorgeluid lekker genieten van de prachtige omgeving. Hier neem je de tweede afslag naar rechts en vaar je het Prinses Margriet kanaal op, even goed opletten en enkel haaks oversteken.
Hier vaar je het prachtige Uitwellingerga in. Zodra je bijna bij de Hermeskerk bent vaar je deze aan de rechterkant voorbij. Vervolgens neem je de vaart richting Oppenhuizen om op ’t Ges uit te komen, hier passeer je verschillende motorbootverhuurbedrijven om op de Houkesloot af te varen, hier ga je linksaf richting Sneek. Nadat je het havenkantoor van Sneek bent gepasseerd, waar overigens weer een toiletvoorziening is, ga je linksaf de Koopmansgracht op. Hier volg je de gracht en kom je de eerste afslag naar links tegen, waar jij eigenlijk in moet, maar natuurlijk niet voordat je even rechtdoor vaart om op de foto te gaan met de Waterpoort. Het plaatje van Sneek! Tag ons in je foto @esloephuren.nl
Vervolg je weg richting het zuiden onder de N7 van Sneek door, hierna passeer je het Burgemeester Rasterhoffpark richting de Witte Brekken. Vervolgens kom je op de Aldhof uit, welke je recht oversteekt om op De Geau uit te komen. Via de Langweerder Vaart kom je op de Langwarder Wielen uit, volg hier de vaargeul om via de Alde Wei onder de A7 door te varen. Bij het Joustersluisje ga je rechtsaf de Jouster Sylroede in richting Joure. Neem vervolgens de tweede afslag links om het prachtige Broek door te varen. Nadat je onder de brug door gevaren bent neem de je eerste afslag rechts om via de Syltjessleat naar Akmarijp te varen. Eenmaal Akmarijp uitgevaren kom je op een T splitsing, hier ga je rechtsaf de Lange Sleat op. Aan het einde ga je links en vlot weer rechts het Akkrumerrak op waar je op het eind nogmaals links gaat. Hierna gelijk weer rechtsaf de Meinesleat op, om vervolgens weer aan te komen bij het startpunt van vanmorgen.

 

Ontdek de prachtige Friese meren met een luxe elektrische sloep

De manier om Friesland te ontdekken!