Skip to main content

Vaarinstructie

Met een sloep Loosdrecht of Giethoorn verkennen is natuurlijk geweldig, maar ze zeggen wel eens: er gaat niets boven Friesland, en zo is dat! Heel veel moois is via het vaste land te bewonderen, maar tijdens een tocht over de talloze grote meren en vaarwegen kom je met een elektrische sloep op plekken waar je normaal echt niet kan komen. De minimale diepgang en goede vaareigenschappen van de sloep zijn hierin belangrijk, evenals de lage hoogte waarmee je onder de meeste bruggen door kunt varen.

Start

Na een korte uitleg steek je direct van wal. Onze sloepen zijn namelijk super eenvoudig te besturen. Zo kan je snel gaan genieten van jouw dag op het water.

Varen

In de boot zijn twee routekaarten aanwezig, met verschillende vaar mogelijkheden. Ook staan er leuke restaurants op waar je even aan wal kan om een lekker hapje te eten. Verder vind je op de kaarten toiletgelegenheden, bekende herkenningspunten en andere belangrijke informatie.

In de boot zijn lijnen aanwezig om aan te meren. Let goed op bij het wegvaren dat er geen lijnen overboord hangen, dan komen ze in de schroef en is het einde vaartocht! Voorin de boot ligt het anker opgeborgen. De zwemtrap ligt rechts onder de kussens. Kijk verder goed om je heen tijdens het varen. Zeilboten hebben voorrang en boten groter dan de sloep waar je in vaart ook. Probeer vooral vroegtijdig je koers te wijzigen, zodat boten om jou heen duidelijk kunnen zien wat jij gaat doen.

Let extra goed op als je het Prinses Margietkanaal over moet steken (deze punten staan ook vermeld op de routekaarten). Grotere vrachtschepen varen altijd veel harder dan je denkt, ga er dus niet even snel voorlangs, maar wacht rustig tot ze gepasseerd zijn en vervolg dan je route.

Mocht er toch iets gebeuren, bel direct het storingsnummer dat in de boot vermeld staat.

 

Ontdek de prachtige Friese meren met een luxe elektrische sloep

De manier om Friesland te ontdekken!